Uw kind is 18 jaar geworden of wordt dit binnenkort. Nog niet helemaal volwassen, maar er gaan toch veel dingen veranderen. Zeker wanneer uw kind besluit om op kamers te gaan wonen en echt op eigen benen gaat staan. Maar ook wanneer hij of zij thuis blijft wonen veranderen er een aantal zaken. Wij vertellen u graag meer over de verzekeringen die nodig zijn wanneer uw kind 18 jaar oud is geworden.
Allereerst moet er een zorgverzekering afgesloten worden. Vanaf 18 jaar is een kind niet meer automatisch meeverzekerd op de gezinspolis van de ouders. Omdat een zorgverzekering verplicht is in Nederland is dit de eerste verzekering om af te sluiten.
Wanneer een zorgverzekering is afgesloten is het goed om te kijken of uw kind recht heeft op zorgtoeslag. Op de website van de belastingdienst kan uw zoon of dochter eenvoudig de zorgtoeslag aanvragen.
Afhankelijk van de situatie van uw kind wanneer deze 18 jaar wordt, moeten er nog meer verzekeringen geregeld worden. Studeert uw kind nog en woont hij of zij bij u thuis? Dan verandert er niet heel veel. Er moet echter wel gekeken worden naar een aantal verzekeringen of deze voldoende dekking bieden. Wanneer uw kind op kamers woont of een baan heeft dan moeten er verschillende verzekeringen afgesloten worden.
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een vaas die van tafel valt of een glas water die hij of zij over een laptop laat vallen zorgen soms voor een aanzienlijke schadepost. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor dat uw kind verzekerd is tegen dit soort kleine ongelukjes. Bij sommige verzekeringen is het mogelijk dat studerende, uitwonende kinderen meeverzekerd zijn op uw eigen polis. Het is echter wel zaak om dit te controleren. Bij een gezinsaansprakelijkheidsverzekering telt de verzekering sowieso voor alle leden van het gezin die thuis wonen.
Ook in het geval van een reisverzekering is het belangrijk om na te kijken hoe de dekking geregeld is. Heeft u als gezin een doorlopende reisverzekering, dan is het mogelijk dat uw uit huis wonende student is meeverzekerd. Maar is dit niet het geval dan is het afsluiten van een eigen reisverzekering een verstandige keuze.
Een inboedelverzekering is alleen nodig wanneer uw kind op kamers woont. Studentenhuizen hebben over het algemeen niet de beste sloten. Een laptop, telefoon of andere apparatuur kan dan snel gestolen worden. Sluit een goede inboedelverzekering af, eventueel speciaal voor studenten. Kijk wel altijd na welke spullen in deze verzekering meeverzekerd zijn en wat de voorwaarden zijn, zodat er geen verrassingen achteraf ontstaan. Het is ook mogelijk dat de huisbaas een inboedelverzekering heeft afgesloten op het hele huis, vraag dat altijd even na om dubbel verzekeren te voorkomen.
Wanneer uw kind op kamers gaat wonen, gaat de fiets vaak mee. In grote steden worden fietsen vaker gestolen en is een fietsverzekering daarom een aanrader. Zeker wanneer het een nieuwe fiets betreft. Vergeet een fietsverzekering dan ook niet af te sluiten.
Wil uw kind graag een eigen auto kopen? Dat kan. Dan is een WA-verzekering verplicht. Deze verzekering dekt alleen de schade die veroorzaakt wordt. Voor de schade aan het eigen voertuig draait de verzekeringsnemer zelf op. Ook zijn de premies bij beginnende chauffeurs vaak hoog. Neem dit zeker mee in de overweging voordat uw kind een auto aanschaft.
Ziet u even door de bomen het bos niet meer? Maak een afspraak bij een adviseur van Rivez-Zuiderhuis. Onze adviseur voorziet u en uw kind van passend advies in deze nieuwe fase van hun leven.
Financiële diensten en producten zijn complex. En vast niet je favoriete bezigheid. Dan is het goed om te weten dat je voor een helder en persoonlijk financieel advies bij een specialist terecht kan. Wij zijn jouw partner voor al je financiële vraagstukken, van advies over je hypotheek en je verzekeringen, maar ook je sparringpartner over de mogelijke financiële risico's van je bedrijf. Wij kijken naar jouw persoonlijke situatie door jouw bril. Je wil immers kunnen rekenen op de juiste financiële expertise en een duidelijk verhaal zonder haken en ogen. Weten waar je aan toe bent. Privé of zakelijk, dat maakt ons niet uit. Jij bent welkom.