Ik ga bijna met pensioen

U heeft uw hele leven hard gewerkt en uw pensioengerechtigde leeftijd staat voor de deur. U krijgt tijd om te genieten van het leven en te stoppen met werken. Mogelijk heeft u hier al lang naar uitgekeken of misschien bent u er nog niet helemaal klaar voor, maar nu de tijd daar is moet u wel nadenken over wat u met uw opgebouwde pensioenkapitaal wilt gaan doen. Want er is nog wel actie van uw kant nodig om uw pensioen te plannen. Een financieel adviseur van Rivez-Zuiderhuis legt u graag uit wat er gebeuren moet en wat er in uw situatie kan.

Ik krijg AOW

Als u in Nederland woont en gewerkt heeft, kunt u na uw pensioengerechtigde leeftijd aanspraak op een basisuitkering van de overheid, de zogenaamde AOW-uitkering. Dit basisinkomen is er voor elke Nederlander. De leeftijd waarop u deze ontvangt is de laatste jaren wat gewijzigd, maar richting uw 65e verjaardag ontvangt u vanuit de overheid hier meer informatie over. Daarnaast heeft u in uw arbeidsverleden mogelijk een werknemerspensioen opgebouwd bij uw werkgever of heeft u als ondernemer zelf gezorgd voor een voorziening voor uw oude dag. Deze voorzieningen kunt u zelf inplannen. Sterker nog; voor de uitbetaling koopt u een zogenaamd “pensioenproduct” aan.

Uitbetaling pensioenkapitaal

Uw opgebouwde pensioenkapitaal staat op het punt van vrijvallen. U heeft hier jarenlang via uw werkgever voor gespaard of zelf middels een spaarconstructie geld voor gereserveerd en nu wordt het tijd om hier een manier van uitkeren voor te kiezen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eenmalige uitbetaling rond uw pensioengerechtigde leeftijd. Belastingtechnisch is dit misschien niet de verstandigste optie want u kunt gedurende de looptijd van uw pensioenregeling wel geprofiteerd hebben van een belastingvoordeel. Wanneer het kapitaal in een keer vrijkomt moet u hier mogelijk een hoog percentage aan inkomstenbelasting over betalen. Het kan in uw situatie verstandiger zijn om te kiezen voor een periodieke uitkering. Doordat u mogelijk in een lagere belastingschaal komt na uw pensioen, kunt u hiermee beter profiteren van fiscaal voordeel.

Pensioenverzekering “kopen”

Met uw pensioen- of spaarkapitaal kunt u ook een pensioenproduct kopen. Dit is een verzekering die ervoor zorgt dat u een maandelijkse uitkering krijgt uit uw opgebouwde kapitaal. Een direct ingaand pensioen of een direct ingaande lijfrente. Welke u kiest en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn, zijn afhankelijk van de manier waarop u het pensioenkapitaal heeft opgebouwd. Omdat elke situatie anders is en er een hele hoop verschillende aanbieders zijn met ieder zijn eigen opties en voorwaarden raden wij u altijd aan financieel adviseur te raadplegen. Wanneer u geholpen wilt worden met uw pensioenplanning dan helpt een adviseur van Rivez-Zuiderhuis u graag.

Lees meer over:

Heeft u hulp nodig bij het plannen van uw pensioen?

Wat te doen voor uw pensioen? Door het grote aanbod in pensioenverzekeringen en pensioenaanbieders kan het wel eens onduidelijk worden welke optie voor uw persoonlijke situatie het beste is. Vooral wanneer u pensioen heeft opgebouwd in verschillende banen en zelf ook voor een aparte voorziening heeft gezorgd. Een financieel adviseur zet voor u de mogelijkheden op een rij. Samen met een financieel adviseur van Rivez-Zuiderhuis in Helmond, Veghel, Schaijk, Venlo, Malden, Deurne en Tegelen kunt u bepalen wat u wilt doen met uw opgebouwde pensioenkapitaal. Helemaal toegespitst op uw situatie en uw wensen. Neem vandaag nog contact op voor een gesprek.

Download de informatiesheets

Ik ga bijna met pensioen