Ik wil mijn pensioen goed voorbereiden

Uw pensioengerechtigde leeftijd is misschien nog ver weg, maar nadenken over uw pensioen kunt u eigenlijk niet vroeg genoeg mee beginnen. Want u kunt nu al veel doen om te zorgen voor uw toekomst. Zeker nu de laatste jaren veel te doen is om de AOW-leeftijd. Hoe zit het nu precies met uw pensioen? En wat kunt u nu al doen om straks te kunnen genieten van uw oude dag? Een adviseur van Rivez-Zuiderhuis helpt u graag de mogelijkheden bekijken.

AOW

Wanneer u in Nederland woont en werkt ontvangt u op uw pensioengerechtigde leeftijd een AOW-uitkering van de Sociale Verzekeringsbank. Dit geldt als basisinkomen voor iedere gepensioneerde. Deze AOW-uitkering blijkt in de praktijk vaak niet voldoende om van te kunnen leven maar is een mooie basis waarboven u zelf voor een aanvulling kunt zorgen. De afgelopen jaren is om de AOW-leeftijd (de leeftijd vanaf wanneer u AOW ontvangt) veel te doen geweest. Deze schuift een stuk verder dan in het verleden. Nadenken over die aanvulling op uw inkomen voor de toekomst is daarom erg verstandig.

Werknemerspensioen

Wanneer u in loondienst werkt, dan bouwt u veelal via uw werkgever een werknemerspensioen op. Let op: dit is geen verplichting voor werkgevers maar wel breed geaccepteerd om als secondaire arbeidsvoorwaarde aan te bieden. Uw werkgever houdt een deel van uw inkomen in voor een collectieve pensioenregeling. In sommige gevallen kunt u via deze collectieve pensioenregeling ook zelf extra inleggen. Mocht u een periode niet in loondienst werken of gewerkt hebben, dan bouwt u over die periode ook geen pensioen op. Dit noemt men een pensioengat. Ook als u in loondienst werkt zijn er mogelijkheden om een aanvullend pensioen op te bouwen. Wij raden hiervoor aan om dit te bespreken met een financieel adviseur.

Pensioenvoorziening voor ondernemers

Als u werkt als ZZP’er of u bent zelf ondernemer of werkgever dan wordt van u verwacht dat u zelf voorzieningen treft voor uw oude dag. U bouwt dus geen “werknemerspensioen” op. Uw pensioengat is in dit geval groter. Als u nooit in loondienst gewerkt heeft dan kunt u op geen enkele aanvulling aanspraak maken, tenzij u hier zelf een voorziening voor getroffen heeft. Omdat de overheid ervoor wil zorgen dat iedereen maatregelen treft voor het pensioen, bestaan er wel een aantal opties waardoor u toch kunt zorgen voor een vorm van pensioen. Zo kunt u vanuit uw eigen salaris of kapitaal geld maandelijks geld opzij zetten voor de toekomst. Wilt u de mogelijkheden voor u als ondernemer bespreken? Een financieel adviseur van Rivez-Zuiderhuis helpt u graag.

Lees meer over:

Wilt u de mogelijkheden voor uw pensioen bespreken met een adviseur?

Wanneer u zich aan het verdiepen bent in voorzieningen voor uw oude dag dan is het verstandig om hier een adviseur voor te raadplegen. Iemand met ruime ervaring met financiële producten en kennis van de materie wijst u graag op de opties voor het voorzien in uw pensioen. Zo hoeft u zelf niet alle verschillende pensioenaanbieders te vergelijken en kunt u weloverwogen een keuze maken uit het aanbod. Neem vandaag nog contact op met een financieel adviseur van Rivez-Zuiderhuis in Helmond, Veghel, Schaijk, Venlo, Malden, Deurne en Tegelen.

Download de informatiesheets

Ik wil mijn pensioen goed voorbereiden