De spaarrentes gaan weer omhoog

05 september 2023
De spaarrentes gaan weer omhoog

Na jaren van dalingen en zelfs een periode waarbij er bij sommige banken betaald moest worden voor het spaargeld, stijgen de spaarrentes nu flink. Hierdoor wordt het weer aantrekkelijk om te gaan sparen. De spaarrentes zijn bij de grote banken nog niet heel hoog en daarom kan het interessant zijn om voor een andere bank te kiezen.

Spaarrentes vergelijken

Omdat de grote banken hun spaarrentes maar heel mondjesmaat verhogen, zien de kleinere banken kansen door juist hogere rentes aan te bieden. Het kan echter zijn dat er bepaalde voorwaarden zijn voor het openen van een spaarrekening. Zo kan de hoge rente alleen gelden voor een bepaalde periode of tot een bepaald bedrag. Daarnaast kan het zijn dat u ook een betaalrekening moet openen wanneer u een spaarrekening wilt. Dan is het wel belangrijk om er rekening mee te houden dat er aan deze betaalrekening kosten zijn verbonden. U kunt daarbij berekenen of het sparen u meer oplevert dan u moet betalen. U kunt er in dit geval ook voor kiezen om helemaal over te stappen naar een andere bank.

Ga voor zekerheid

Wanneer u kiest voor een andere bank controleer dan goed of deze onder het Nederlandse depositogarantiestelsel valt. Deze garantie beschermt uw spaargeld. Wanneer de bank waar u uw spaargeld op een spaarrekening heeft gezet onverwacht failliet gaat, dan krijgt u het geld tot een bedrag van €100.000,- terug. Deze grens van een ton geldt niet per rekening, maar per persoon. Wanneer u dus €90.000,- spaargeld heeft en €15.000,- op een betaalrekening, dan bent u niet voldoende gedekt onder dit depositogarantiestelsel. U kunt er dan beter voor kiezen om uw geld te spreiden door een deel van het geld bij een andere bank in bewaring te brengen.

Rekening in het buitenland

Soms zijn de spaarrentes in het buitenland aantrekkelijker dan in Nederland. Wanneer u kiest voor een buitenlandse bank is het belangrijk om te kijken wat de voorwaarden en garanties zijn. Binnen de EU gelden er afspraken zoals die in Nederland zijn met het depositogarantiestelsel. Bij een bank buiten de EU is dat anders. Kijk, voordat u uw geld overboekt, goed naar de garanties die geboden worden. Dit geldt uiteraard voor banken zowel binnen als buiten de EU.

Termijndeposito

Kunt u het geld voor langere tijd missen of spaart u voor een speciaal doel? Dan kunt u ook kiezen voor een termijndeposito. Bij een termijndeposito ontvangt u een hogere rente, maar tijdens de spaartermijn kunt u niet aan het geld komen. Dit kan een periode van 5 of 10 jaar zijn, dat is afhankelijk van de voorwaarden. U kunt tijdens deze periode niet aan het geld komen, tenzij u een boete betaalt. Informeer goed naar de voorwaarden bij een termijndeposito zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

Meer informatie?